«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τι αποφάσεις θα πάρουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες στο Αιγαίο και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να υπάρξει αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν όρια. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, αυτό δεν θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια. 

«Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες και είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται» τόνισε.

«Δεν θα σας πω τι είπα με τον κύριο Μητσοτάκη, ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές» κατέληξε, αρνούμενος να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Θυμήζουμε πως στην πρωινή συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός, έθεσε στο τραπέζι «με το καλημέρα» την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του πριν από την έναρξη της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, έθεσε το ζήτημα των παραβιάσων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

«Στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα. Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μάικ Πομπέο αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που είναι στην ουσία η ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις.